Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger achter mijn auto te rijden?
U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt. Op deze pagina leest u alles over het rijbewijs, voorbeelden en meer.
Rijbewijs afhankelijk van toegestane maximale massa
Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto:
• een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
• een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)
Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:
• iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).
Aanhanger trekken met rijbewijs BE
Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:
• een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
• onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).
Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn in 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat uw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Of op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.
Wat betekend een witte kentekenplaat op een aanhangwagen
Een witte kentekenplaat op een aanhangwagen betekend dat de aanhangwagen geen eigen kenteken heeft maar gelijk is aan het kenteken van het trekkend voertuig. Dit type aanhangwagen mag u zonder aanhangwagenrijbewijs rijden, u heeft hiervoor alleen het normale autorijbewijs B voor nodig. Een aanhangwagen zonder eigen kenteken mag nooit zwaarder zijn dan 750kg! Zie schema hierboven.
Wat betekend een gele kentekenplaat op een aanhangwagen
Een gele kentekenplaat op een aanhangwagen betekend dat de aanhangwagen een eigen kenteken heeft en dus ook eigen kentekenpapieren. Op de voorkant van de aanhangwagen staat een typeplaatje met informatie wat het maximale gewicht inclusief lading mag zijn. Dit staat ook in de bijbehorende kentekenpapieren.
• Met rijbewijs B een aanhangwagen met eigen (geel) kenteken trekken? Dat mag in sommige gevallen toch. Deze regel is van toepassing in Nederland:
Als het maximale gewicht toegestane totaalgewicht van het trekkende voertuig met aanhangwagen bij elkaar niet meer is dan 3500kg, en als het gewicht van de aanhangwagen inclusief lading niet boven het trekkend vermogen van het trekkende voertuig uitkomt.
Heeft u vragen of zijn er nog onduidelijkheden dan kunt u altijd contact met ons opnemen.